Jak witamina A może poprawić zdrowie Twojej skóryWitamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pełni wiele funkcji w organizmie. Jest jedną z witamin, które są określane jako "przeciwstarzeniowe" składniki odżywcze, ponieważ mogą pomóc zmniejszyć skutki starzenia się skóry poprzez zapobieganie powstawaniu zmarszczek i drobnych linii, a także zmniejszenie widoczności już istniejących. Witamina A może również pomóc w utrzymaniu nawilżenia skóry i zapobiec utracie jej elastyczności. Dodatkowo, niektóre badania wykazały, że wysoki poziom witaminy A w diecie może zmniejszyć ryzyko rozwoju rakowych narośli zwanych brodawczakami. Ile więc potrzebujesz witaminy A i jakie pokarmy ją zawierają? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Ile witaminy A potrzebujesz?

Zalecane dzienne spożycie (RDI) witaminy A wynosi 900 mcg dla dorosłych mężczyzn i 730 mcg dla dorosłych kobiet. Należy zauważyć, że RDI to średnie spożycie, do którego powinna dążyć zdrowa osoba. Nie są one oparte na potrzebach indywidualnej osoby. Dlatego nie uwzględniają różnic w metabolizmie, masie ciała i stylu życia. Oznacza to, że ponieważ tempo metabolizmu, masa ciała i styl życia danej osoby różnią się od przeciętnych, jej zapotrzebowanie na dany składnik odżywczy również będzie inne.

Dlatego ważne jest, aby zrozumieć, ile witaminy A potrzebujesz dla optymalnego zdrowia. Jeśli nie otrzymujesz jej wystarczająco dużo, możesz doświadczyć objawów niedoboru, w tym suchej skóry, zwiększonego ryzyka infekcji, problemów z widzeniem i zwiększonego ryzyka rozwoju raka. Jeśli otrzymujesz jej zbyt dużo, możesz doświadczyć objawów obejmujących ból głowy, wymioty i nadmierny wzrost tkanki, szczególnie w wyściółce jelit.

Pokarmy o wysokiej zawartości witaminy A

Witamina A znajduje się w wielu pokarmach, szczególnie tych, które mają żółty, pomarańczowy lub czerwony kolor. Najbogatszymi źródłami witaminy A są tran i oleje z wątroby ryb. Inne dobre źródła to słodkie ziemniaki, marchew, dynia, kantalupa, mango, brokuły, morele, szpinak, gorczyca i awokado. Ważne jest, aby pamiętać, że gotowanie może zmniejszyć ilość witaminy A w żywności, więc jeść swoje warzywa na surowo, gdy to możliwe. Możesz również używać mrożonych warzyw, jeśli świeże odmiany nie są w sezonie. Witamina A jest również dodawana do niektórych wzbogaconych pokarmów, takich jak niektóre płatki śniadaniowe, napoje bezmleczne i jogurt.